Krótko i na temat: skóra hamburska
Skóra hamburska - tylna część surowej skóry końskiej, różniąca się od przedniej grubością i sposobem garbowania (obie te części garbuje się oddzielnie).
Z uwagi na znaczną grubość i wytrzymałość skóry hamburskie używane są do produkcji podeszw i wierzchów obuwia (skóry końskie nie przepuszczają powietrza, a zatem charakteryzują się dużą nieprzemakalnością). Skóra hamburska wyprawiana jest garbnikami roślinnymi. Pierwotnie sposób jej garbowania wypracowano w Hamburgu, stąd nazwa i skóry, i całego procesu, zwanego hamburskim.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skóra_hamburska
Regularne czyszczenie i pielęgnacja skóry- co i jak?
Zadbana i czysta skóra wygląda świetnie, a co istotne jest też wygodna oraz prestiżowa. Jednak o skórę należy odpowiednio dbać, zarówno o tą naszą, ale i ta na ubraniach, czy tez naszych meblach i butach. Nieodpowiednie zabiegi pielęgnacyjne mogą zniszczyć, pogorszyć wytrzymałość i elastyczność tego materiału. Z tego powodu poleca się, aby skórzane przedmioty czyścic jak najczęściej oraz stosować odpowiednio środki. Nigdy nie powinno używać się detergentów. A czego używać?
Ciepła woda oraz szare myło to podstawowa mieszanka myjąca dla skóry na tapicerce, czy odzieży. Po czyszczeniu należy ja dokładnie osuszyć oraz nawilżyć, aby zmniejszyć możliwość pękania oraz zwiększyć jej elastyczność oraz przywrócić połysk. Niestety w przypadku rys i rozdarć należy zwrócić się do specjalisty, który będzie wiedział jak przywrócić naszej rzeczy dawny i świetny wygląd.
O zamszu w Wikipedii
Zamsz (z niem. Sämisch) ? wyprawiona skóra zwierzęca nie posiadająca części licowej, miękka, ciągliwa, chłonna, o krótkim włóknie koloru naturalnego, żółtokremowego lub sztucznie barwiona.
Skóra może pochodzić m.in. z takich zwierząt jak: sarny, łosie, jelenie, owce, renifery lub kozy. Garbowanie zamszu odbywa się metodą tłuszczową. Najczęściej stosuje się go do wyrobu rękawiczek, bandaży, ścierek do szkła optycznego, obuwia lub wierzchniej odzieży.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamsz